Eylül ayında nemlendirici, tatlı bitkiler, özellikle de ağır kök bitkileri genellikle faydalıdır. Ashwagandha “atın gücü” anlamına gelir. Ashwagandha zihin ve sinir sistemini stabilize eder ve sağlıklı uykuyu, güçlü sindirimi, uygun eliminasyonu ve uygun gücü teşvik eder. Bu kök, tükenen adrenaller için bir toniktir; üretken ve uyanık olabilmeniz için enerji deponuzu yeniler. Ashwagandha, uykuya neden olan nitelikleri nedeniyle sonbaharda uykusuzluk için mükemmel bir bitkidir. Sinir sisteminizi topraklayıp rahatlatarak vücudunuzu ve zihninizi rahatlatır, böylece rüzgarlar dışarıda hızla eserken ve düşünceler zihninizde dönüp dururken bile kolayca uykuya dalabilirsiniz. Ashwagandha’nın onarıcı ve gençleştirici yetenekleri sayesinde uykunuz daha güçlü hale gelecek ve böylece dinç ve güçlü uyanacaksınız. Chyavanprash, Ayurveda’daki en iyi beş klasik formülden biridir. Antioksidanlar açısından zengin olan Ayurveda’nın en ünlü toniği, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle ünlüdür. Tüm ailenin keyifle tüketebileceği tatlı, bitkisel bir reçeldir. Amalaki ağacının meyvelerinden yapılan, şifalı otlar ve baharatlarla karıştırılarak yapılan lezzetli bir reçeldir. Tüm bünyelerde genel güçlendirici ve bağışıklık yapıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda hafif bir temizleme ve detoksifikasyon etkisine sahiptir. Chyavanprash tüm sonbahar boyunca destekleyici olan denenmiş ve gerçek bir toniktir. Bağışıklık sistemini ve akciğerleri güçlendiren, zamanla test edilmiş bir formüldür. Chyavanprash’ı sabahları almak sonbahar mevsiminde bağışıklığı, gücü ve enerjiyi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Chyavanprash, özellikle stres dönemlerinde üşüyen, soğuk, zayıf, düşük kilolu Vata bireyleri için bağışıklık ve solunum toniğidir. Tatlı, ekşi ve baharatlıdır. Mevsimsel soğuk algınlığı ve gribi önler, dolaşımı, metabolizmayı ve sindirimi iyileştirir. Özellikle stres dönemlerinde sinir toniği ve tüm vücudu yenileyicidir. Tatlı, ekşi ve baharatlı formül, mevsimsel soğuk algınlığı ve gribi önler, dolaşımı iyileştirir, metabolizmayı uyarır ve sindirim ateşini yakar. Tüm vücut için sinir toniği ve gençleştiricidir.
  • Geleneksel olarak soğuk algınlığı, grip, astım, alerji, göğüs tıkanıklığı, öksürük, yorgunluk, genel halsizlik için kullanılır.
  • Zihin ve beden için yenileyici
  • Bağışıklığı destekler
  • Dolaşımını iyileştirir
  • Metabolizmayı uyarır ve sindirim fonksiyonunu iyileştirir (yalnızca Vata / Vishama agni’de)
  • Sağlıklı akciğerleri ve solunumu destekler

Chyavanprash’ın Doshalar Üzerindeki Etkisi

Tüm vücut tiplerinde kullanılabilir. Soğuk, zayıf Vata bireylerinde, bağışıklığı düşük olanlar için idealdir. Baharatlar ve ekşilik Pitta’yı kötüleştirebilir. Tatlılık Kapha’yı ağırlaştırabilir.

Chyavanprash Kontrendikasyonlar

Tatlı içerikler nemi arttırdığından, yüksek Kapha ve dil üzerinde kalın kaplaması olanlar kullanmaktan kaçınmalıdır. Sıcak havalarda Chyavanprash çok ısıtıcı olabilir, ishale sebep verebilir. Kan sulandırıcı veya antitrombosit ilaç kullanırken kullanmayınız. Formül, diyabet için kontrendikedir.

Chyavanprash Malzemelerin Tam Listesi​

  • Jaggery (rafine edilmemiş şeker kamışı),
  • Bal,
  • Ghee,
  • Amalaki,
  • Kakule tohumu,
  • Ashwagandha kökü,
  • Pippali,
  • Vasaka (Malabar Fındık Ağacı yaprağı),
  • Haritaki (Chebulic Myrobalan),
  • Punarnava (Boerhavia kökü),
  • Kantakari,
  • Gokshura (Tribulus meyvesi),
  • Vidari Kanda,
  • Guduchi (Tinospora cordifolia),
  • Havlıcan kökü,
  • Shatavari kökü,
  • Musta (Cyperus rotundas),
  • Bilva

Önerilen Kullanım

Günde bir veya iki kez 1 çay kaşığı, sıcak sütle karıştırılabilir.

Sonbaharda kendini zayıf hisseden kişiler için Vidari, vücudunuzu beslemek için gerekli bir bitkidir. Yaşlılar ve Vata anayasasına sahip herkes için ideal olan Vidari, sağlıklı yaşlanmayı teşvik eder. Vidari, Vata ve Pitta için besleyici bir gençleştiricidir. Aynı zamanda bir kas toniğidir. Kök olarak ağırlığı Vata için temel oluşturur. Bu ojas yapıcı bitki oksitosiktir, aslında sizi daha şefkatli yapar. Bir afrodizyak olarak Vidari doğurganlığı artırır, erkeklerde sperm oluşumunu sağlar ve kadınlarda sağlıklı adet görmeyi destekler. Oksitosik özellikleri aynı zamanda kadınlarda sağlıklı emzirmeyi de destekler.

Haritaki, Vata dosha için mükemmel bir sonbahar müshilidir. Haritaki, ünlü Ayurvedik bağırsak temizleme formülü triphaladaki bitkilerden biridir. Triphala Vata için fazla kuru ve rahatsız edici olsa da (Bibhitaki nedeniyle), haritaki mükemmeldir – sadece sindirim sistemini ısıtmakla kalmaz (gazı dağıtır), aynı zamanda dışkıları da yumuşatır.

Dashamoola sinirlerinizi yatıştırır, vücudunuzu rahatlatırken sizi güçlendirir. Dashamoola’nın rahatlatıcı etkisinin ötesinde birçok kullanımı vardır. On kökten oluşan bu formülün Vata’yı dengelemesiyle bilinir. İyi bir gece uykusu ve kemiklerinizi güçlendirmek için 1/2 – 1/4 çay kaşığı sütte kaynatılabilir. Bütün bitkilerin kaynatılması, kolonunuzu güçlendirmek ve mide-bağırsak kanalındaki doğal toksinleri ortadan kaldırmak ve vücudun alt bölgesindeki Vata’yı dengelemek için lavman olarak kullanılabilir.

Meyan kökü aynı zamanda adrenalleri de tonlandırır. Tatlı tadı ve sakinleştirici yapısı, topraklanmış kalmanıza ve vücudunuzun kurumasını önlemeye yardımcı olur. Kuru hissettiğinizde hatmi kökünün rahatlatıcı özelliklerini kullanın. Hatmi kökü çok yumuşatıcıdır, yani bir jel oluşturur. Bu jel sadece kuru mukus zarlarını ve dokuları kaplamakla kalmaz, aynı zamanda dışkıyı nemlendirerek kolayca elimine edilmesini sağlar.

Karabiber, zencefil ve tarçın gibi sıcak baharatlar, hingvastak churna gibi sonbaharda sindirime yardımcı olur.

Kendinizi kaygılı ve dağınık hissediyorsanız tagar, haşhaş tohumu ve hindistan cevizi gibi sakinleştiriciler yardımcı olabilir. Uyutucu (uyku uyandırıcı) bir etki için yatmadan önce ılık süte 1/2 çay kaşığı hindistan cevizi serpin. Bhringaraj yağı, hem uyku yardımı hem de saç toniği olarak hizmet eden tridoşik bir bitkisel yağdır. Rahatlatıcı bir uyku yardımcısı olarak Bhringaraj yağını kafa derisine ve ayaklara sürün. Aynı zamanda kafayı serinletir ve zihni sakinleştirir.

Shirodhara, Ayurveda’nın sonbahar için en dinlendirici ve rahatlatıcı ilacıdır. Shirodhara alnına yavaş ve sabit bir şekilde ılık yağ akışıdır. Stresi azaltır ve sağlıklı uykuyu destekler. Shirodhara’nın faydalarını deneyimlemek için yakınınızdaki bir uygulayıcıya görünün.

#jalaneti

Kasım Ayurvedik Beslenme

 Mevsimsel Geçişte Beden ve Zihin Dengesi Kasım ayında, kışa özgü soğuk ve keskin havanın gelmesiyle birlikte bedenimiz de değişim sinyalleri

Devamını Oku»
#jalaneti

Hoşgeldin Kasım

Kasım’ın Sessiz Daveti: İçsel Dengeyi Bulmak ve Mevsimsel Dönüşüme Hazırlık Kasım ayı, sonbaharın huzur dolu sessizliği ile doğanın kış uykusuna

Devamını Oku»

Bir yanıt yazın

error: Content is protected !!
×