Ana SayfaAyurveda Nedir?Ayurvedik Beslenme

AYURVEDA’ya Göre Sağlıklı Beslenme İçin 15 Temel İlke

1. Yiyecekler, yemeğe uygun bir yerde yenmelidir.

2. Sevgi dolu eller tarafından, sevgiyle hazırlanmış yiyecekleri tüketin.

3. Yemeklerden önce şükredin.

4. Yiyecekler, dikkat dağıtıcı başka şeyler olmadan yenmelidir.

5. Yiyecekler uygun zihinsel durumda yenmelidir.

6. Yiyecekler iyice çiğnenmelidir.

7. Yiyecekler sıcak olmalıdır.

8. Yağlı ve nemli yiyecekler tüketilmelidir.

9. Yiyeceklerin birbirine zıt özellikleri olmamalıdır.

10. Yemeklerle birlikte çok az miktarda sıvı tüketilmelidir.

11. Soğuk içeceklerden her zaman kaçınılmalıdır.

12. Yiyecekler, kendine güvenle yenmelidir.

13. Midenizin dörtte üçü dolana kadar yiyin.

14. Yemekten sonra dinlenin.

15. Yiyeceklerin sindirilebilmesi için öğünler arasında en az 3 – 5 saat ara verin

Ayurvedik Beslenme Kuralları

Kural 1: Proteini en yüksek yiyecekleri öğün başlangıcına koyun

Yüksek proteinli besinlerin önceliği vardır, çünkü onlar çok daha fazla mide asidine ihtiyaç duyar; oysa karbonhidratlar ve diğer besinlerin ihtiyacı çok daha azdır. Protein değerleri en yüksek besinler hayvan ürünleri (et, balık, süt ürünleri, yumurta), bakliyat (fasulye ve mercimek), ayrıca kuruyemişlerdir. Protein açısından zengin besinler karbonhidratlar ya da diğer besinlerden sonra tüketilirse, mide asidi onları sindirmeye yeterli olmaz. Buna örnek olarak meze – balık ikilisini verebiliriz; burada farklı yiyecek (mezeler) ana protein kaynağı yemekten (balık) önce yenir. Bu çok zorlayıcı bir eşleştirmedir.

Kural 2: Proteinler, yağlar ya da karbonhidratlar en çok yeşil ve nişastasız sebzelerle uyumludur

Yeşillikler ve nişastasız sebzeler, proteinler ya da nişastalar/karbonhidratlarla aynı anda tüketilmelidir. Ayrıca protein oranı yüksek besinler küçük miktarlarda tüketildiğinde çok daha iyi sindirilir. Yağlar da protein sindirimini yavaşlatır ve bu nedenle protein açısından zengin yemekler her zaman çok az yağ (tereyağı, zeytinyağı, krema vs.) ilavesi ile pişirilmelidir.

Sindirim sorunları yaşayan insanlara, öğün başına tek tür bakliyat ya da nişastalı sebze gibi, tek bir karbonhidrat kaynağı daha iyi gelir.

Kural 3: Meyveler ve tatlandırılmış yiyecekler tek başına yenmelidir

Göreceli olarak daha basit bir karbonhidrat yapıları olması sebebiyle, taze meyveler ve tatlılar diğer besinlerle eşleştirildiğinde özel bir sorun ortaya çıkarır. Bu besinler her şeyden daha hızlı sindirildiği için gaz ve şişkinliğe sebep olurlar. Meyveleri ve tatlıları tek başına yemek en iyisidir.

Kötü besin eşleştirmelerinin etkilerini azaltabilecek faktörler

✓ Güçlü bir sindirim ateşi “kötü” besin eşleştirmeleriyle başa çıkmak için en güçlü aracınızdır. Bu yüzden sindiriminizi güçlü tutun ve çok fazla yemek yemekten, soğuk ve yağlı yiyeceklerden, ayrıca beklemiş yiyeceklerden uzak durun.

✓ Baharatlar ve bitkiler genellikle besinleri daha uyumlu hale getirmek ya da zorlayıcı enerji etkilerini dengelemek için kullanılır. Örneğin dondurmaya tarçın, kahveye kakule ya da çok acı yiyeceklere serinletici ayran/lassi eklemek.

✓ Ayurvedik Doktor Robert Svoboda’ya göre birbirinden farklı ve Dosha’ları yükseltici özelliklere sahip yiyecekler, örneğin sebzeler, baklagiller, tahıllar ve / veya etler aynı tencerede birlikte pişirildiğinde “bu çeşitli yiyecekler aralarındaki farklılıkları tencerenin içinde çözümleyip, karşılıklı verilmesi gereken savaşları verir ve bir sonuca ulaşır; siz, bu sonucu yersiniz.”

✓ Arada sırada kötü bir besin eşleştirmesi yapmak çok zararlı değildir; fakat bir şey günlük bir alışkanlık haline geldiyse (örneğin kahvaltıda her gün yoğurt ve meyve yemek) dengesizliklere ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Ayurveda’ya Göre Uygunsuz Besin Eşleştirmeleri

BESİNLER EŞLEŞTİRMEYİN

MEYVELER HİÇBİR ŞEYLE BİRLİKTE TÜKETMEYİN

SÜT TEK BAŞINA TÜKETİN

SÜT ÜRÜNLERİ ET ve BALIKLA BİRLİKTE TÜKETMEYİN

Ayurveda Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Ayurveda hakkında daha fazla okuma yapmak için aşağıdaki butonlara tıklayarak ilgili sayfalara gidebilirsiniz.

Ayurveda Uzmanımıza Danışın

Ayurveda hakkında ayrıntılı bilgi almak için formu doldurun en kısa sürede size dönüş yapalım.

Component 8 – 2@2x

Hande Mistili

Ayurveda Enstitü Kurucusu, Mindfulness & Şefkat, ve Ayurveda Eğitmeni, Erickson International Birey ve Takım Koçu, NLP Master, Yazar

×