Sağlıklı Yaşama ve Yaş Alma Sanatı
AYURVEDA
Ayurveda (sağlık ve yaşam için), faydalı ve zararlı şeyleri; mutluluk ve mutsuzluk hallerini, yaşam için iyi ve kötü olan şeyleri, yaşamın ölçümünü (uzunluğu) ve yaşamın kendisini anlatan bilimdir.
Ayurveda, “Kendine Şifa” bilimidir. Beden ve akıldaki hastalıklardan bizi korumayı amaçlar, bütünselliğin tekrar kazanılmasına hizmet eder.
Ayurveda, doğanın dilini anlamamızı sağlayarak, daha büyük evrenle uyum içinde yaşamamızı sağlar; böylece sadece kendimizin değil, tüm yaradılışın hayrına iyiliği, iyi olma halini deneyimleme fırsatını sunar.
Ayurveda, Dharma’ya açılan bir kapıdır. Dışsal arayışı bırakmayı ve gerçek doğamızı bilmeye çabalamamızı sağlar: Evrenin desteğini kazanmak için tüm fiillerimizi temellendirmemiz gereken evrensel kanunların esaslarına işaret eder.
Ayurveda’nın Sanskritçe manasına ve köklerine doğru ilerlemeye hepimiz adına güzel dilekler içeren bir mantra ile başlayalım.
Tüm varlıklar mutluluğu bulsun,
Herkes hastalıktan uzak olsun
Herkes uğurlu olanı görsün
Kimse acı çekmesin
Om. Huzur huzur huzur
https://open.spotify.com/track/4jiSEq8sCl2T9jI3ZC642V?si=GG6Zik85Tz2265JA_OfO1Q
Ayurveda, memleketi Hindistan olan, holistik bir tıp sistemidir.
Kelime manası “yaşam bilimi” anlamına gelen Sankritçe bir sözcüktür. Etimolejik olarak iki kelimenin birleşimi ile ortaya çıkmıştır.
Ayuşah “yaşam”, veda “bilme, bilim” anlamına gelir.
Ayurveda “Yaşam Bilimi”dir. Tüm hastalıkların esas nedenleri olarak; cehalet ve yanlış ya da çarpıtılmış bilgileri görür. Tüm hastalıkların temelinde hayat fonksiyonlarımız hakkında bilgisizliğimizin yattığını savunur. Ayurveda ile ilerlediğimizde uyum içinde bir yaşamda tüm fonksiyonlarımız bize geri döner ve sağlıkla işlevlerini yerini getirir.
Ayurveda yaşam ve uzun ömür bilimidir, tıp sisteminden daha kapsamlıdır, doğa ile uyumlu yaşama sanatıdır.
Ayurveda’nın amacı;
- Bedeni sağlıklı ve hastalıklardan arınmış hale tutmak
- Sağlıklı aydınlanma yolunda nasıl temel bir araç olarak kullanabileceğimize rehberlik etmek
Ayurveda’nın bilinebilen geçmişi 5 bin yıl öncesine VEDA’lara dayanır. İlk yazılı kaynakları da günümüzden 1200 yıl önce 3 büyük Ayurvedik kitapta (Brihat Treya) toplanmıştır.
Brihat Treya
- Charaka Samhita, yazarı Charaka, Kuzey Hindistan
- Sushruta Samhita, yazarı Sushruta, ilk cerrah
- AsthangaHridayam, yazarı Vagbhata, Güney Hindistan
Ayurveda felsefesinin köklerinde Hint felsefesinin altı klasik okulu (Shad Darshan) vardır. Ayurveda felsefesinin temeli 24 ilksel ilke olan Samkhya felfesine dayanır.
Sam: hakikat,
Kyha: idrak etmek, bilmek, anlamak
Hakikatı anlamak ve ona uygun etik, ahlaki, doğaya uyumlu, sağlıklı varoluşun ilkelerini tanımlar ve anlatır.
Dört ana soruya cevap arar:
- Biz kimiz?
- Nereden geldik?
- Neden buradayız?
- Nereye gidiyoruz?
AYURVEDA’YA GÖRE SAĞLIK – HASTALIK NEDİR?
Ayurveda’ya göre sağlık; kişinin içsel (beden- zihin – ruh) ve dışsal (doğa) ortamlar arasındaki dinamik denge / uyumudur.
Ayurveda’da sağlık; kişinin kendini tanıdıktan ve merkezini bulduktan (sağlıklı ego, öz saygı, sağlıklı yüksek benlik, ruhsal farkındalık, yaratanla bağlantı) sonra ulaşılan mükemmel hal olarak tanımlanır. Sağlık hastalıkların var olmaması durumu DEĞİL, karmaşık zihin – beden- ruh bütünlüğünün dinamik bir dengesidir. Bu mükemmel dengenin altı Ayurveda için hastalık demektir.
Hastalıkların kökünde psikolojik, ruhsal ve fizyolojik etmenlerin yattığını ve hastalığın tezahür ettiği yere göre değerlendirilmesi gerektiği yaklaşımını (Kalp, karaciğer, akciğer) benimser.
Her beden tipi (dosha) göre de sınıflandırma yapar. Beden salgılarının bozulmasının her bir beden tipinde farklı tıkanıklığa sebep olarak toksin yarattığını ve hastalıkların da bu toksinler sebepli oluştuğunu, sağlığın yeniden denge haline getirilerek sağlanacağı görüşünü benimser.
Kapha dosha: Sıklıkla bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, akciğerlerde tıkanıklık yaşama eğiliminde olurken
Pitta dosha: Safra kesesi, mide asidi fazlalığı, ülser, gastrit, iltihaplı hastalıklar, kurdeşen, cilt problemleri yaşama eğilimindedir.
Vata Dosha ise siyatik, felç, mafsal iltihap, gaz, sırtın alt kısımlarında ağrı, nevraljiye meyillidir.
Kapha doshadakilerin hastalıklarının altında kıskançlık, hırs, bağımlılık, aşırı bağlılık duyguları yatarken,
Pitti doshadakilerin hastalıklarının altında öfke, nefret, kıskançlık gibi duygular yatar,
Vata doshadakilerin rahatsızlıklarının altında bastırılmış korku, asabiyet, depresyon yatmaktadır.
Kaynaklar:
Dr. Vedaçarya David Frawley
Dr. Vasant Lad
Acharya Balkrishna