KARACİĞERİNİZİ TEMİZLEYECEK BESİNLER

İlkbaharda vücudunuz doğal bir detoks döngüsüne başladığından karaciğeriniz yağlarla tıkanır. Yağda çözünen toksinleri temizlemenin ve kilo kaybını teşvik etmenin en iyi yolu safrayı temizlemektir. Bunun için beslenmemizden destek alabiliriz. Bakalım Şubat ayında öğünlerimize neler katarsak bize en iyi desteği sunarlar?

• Pancar ve Enginar en etkili ikilidir. Ardından greyfurt, limon, sirke, çiğ sarımsak gelir.

Karaciğerimize Lif Desteği

Lif, yağlı safrayı hapseder ve yeniden emilimi önleyerek toksinlerden ve aşırı yağlardan kurtulmanızı sağlar. Fasulye sindirim sisteminizi de temizleyen değerli, lifli bir besindir.

 Yeşil fasulye, Maş fasulyesinin sindirimi fasulye grubu içinde en kolay olanlarıdır. Nohut, Siyah fasulye ve adzukiyi sindirim baharatları ve ghee (sade yağ) ile pişirmek sindirimlerini kolaylaştırır. Barbunya fasulyesi ve mercimek görece sindirimi zor olan gruptadır. Bunları pişirirken şeytantersinden (hing) destek almak önemlidir.

Acı Yeşiller

Acı yeşillikler karaciğerinizin temizlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda sindirim sistemini de temizler. Ayrıca uzun kıştan sonra vücudunuzun yeniden canlanmasına yardımcı olacak hayati besinler sağlarlar. Şubat ayında beslenmenizde lahana, karalahana, filizler, kuşkonmaz, roka gibi yeşil yapraklılara yer verebilirsiniz. Bu saydıklarıma ilave olarak karahindiba, taze maydonuz ve taze tarhun (Papatya ailesinden bir bitki türü olan tarhun, aynı zamanda baharat olarak kullanılan güzel kokulu bir ottur. Yaprakları ince ve uzun olan bu bitkinin, keskin bir kokusu vardır. Halk dilinde ejder otu ya da yeşil altın isimleriyle de bilinen tarhun otu, soğuk bölgelerde yetişir) da kullanabilirsiniz. Saydığım son güçlü karaciğer üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Maydonuzu kullanırken diüretik etkisini göz ardı etmemek lazım. Sık idrara çıkmaya vesile olabileceği için su kaybına neden olabilir. Bu sebeple günlük su alımına dikkat edebilir, belki tuzlu – limonlu su içerek bedenin elektrolit dengesini korumaya yardımcı olabilirsin.

Hafif Sebzeler grubunda lahana, brokoli, karnabahar, turp yer alabilir.

Hafif Tahıllar arasında soğutucu nitelikleri olanları seçiyoruz ki ısınmış karaciğer daha fazla yanmasın, ayurveda açısından tahılların niteliklerine baktığımız soğutucu nitelikleri olanlar darı, arpa ve kinoa öne çıkar. Arpa çorbası yapmayı Şubat ayında deneyebilirsin.

Proteinler: Bu grupta ihtiyacımız olan hafif veya orta yük yükleyecek olan proteinlere odaklanmak. Kırımızı et Şubat – Mayıs dönemi için rafa kalkabilir. Kendi beslenmemde Şubat ortası itibarı ile kırmızı et ile olan ilişkimi Ekim ayına kadar azaltıyorum. Yaz döneminde de ısıtıcı, yağlı, tatlı nitelikleri sebepli kullanmıyorum. Şubat ayında protein ihtiyacımızı nelerden alabiliriz? Kabak çekirdeği, balık ve hümes hayvanları ile yumurta en iyi alternatifler olabilir.

Ayurveda’nın şifa arayan ve iyi olma isteyen herkesin dostu ilan ettiği baharatlara bakacak olursak; Şubat ayında liste başında çemen otu geliyor. Zerdeçal, taze zencefil, yeşil soğan takip ediyor. Özellikle yeşil soğanın cildinizi temizleyen güçlü vazodilatör etkisini seveceksiniz. Terletici özelliği ile de bedenden toksin atımını güzel destekleyen olabilir.

 Yağlar: Şubat ayında ghee yanında taze, pişmemiş zeytinyağı liste başı olarak karaciğere destek konusunda yer alabilir.

Hepimize şifa olmasını dileriz.

Kaynaklar:

Dr. Vasant Lad Textbook of Ayurveda Volume 1,2,3

Joyful Belly, John Immel makaleleri

Sebastian Pole, Ayurvedic Medicine

Bir yanıt yazın

error: Content is protected !!
×