Sindirim sisteminden bahsederken sindirime etki eden diyafram kasından ve diyafram nefesinden bahsetmeden geçemeyiz.

Yeni yılı sevdiklerimizle karşılayacağımız keyifli sohbetlerin, leziz yemeklerin olacağı sofralar canlandı mı zihninizde? O halde uzun saatler süren yemeklerin sonrasındaki gün sindirim problemleri de yaşayabileceğinizi unutmayın.

Diyafram kası bir solunum kası olarak bilinse de sindirime etkisinin olduğunu her zaman hatırlamak kıymetlidir.

Yaşam için gerekli enerji kaynaklarımızdan biri de besinlerdir. Besin maddelerinin vücuda alınması gerekli organlara ulaştırılması, bölünerek yapı taşlarının ayrışması, kana karışması, hücrelere ulaşması ve artıkların dışarı atılması sürecine sindirim denir.

Sindirim deyince aklımıza hemen mide gelir. Mide akla gelince ona en yakın ve önemli kaslardan olan diyafram kasını her zaman hatırlayın.

Özellikle diyafragmatik nefes, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına çok ciddi katkılar sağlar. Sağlıklı diyafragmatik hareketi devreye sokmak iç organların üzerinde mikro masaj etkisi yaratır. Bu etki, karın içi organların fonksiyonlarını geliştirir. İç organlarımız üzerinde makro etkisi olan bu masajı diyafram kasının yarattığını biliyor muydunuz?

Diyafram nefesi alırken, göğüs boşluğuna doğru kubbeleşmiş olan diyafram kası karın boşluğuna doğru hareket eder.

Bu durumda iç organlarımız da kendilerine uygun bir yer ararlar. Bu arayış sırasında oluşan milimetrik hareketlerle iç organlara masaj başlamış olur.

Şarkı söylerken, nefesli çalgılar çalarken veya konuşurken diyafram kası nefes verme sürecini uzatmak anlamında kontrollü olarak gevşer. Bu kez de nefes verme sürecinin kontrollü olmasını sağlayan ters etkili bir rol üstlenir.

Diyafram nefesi ile birlikte karın ve diyaframın hareketlenmesi, kesintisiz ve derin burun solunumunun başlamasına destek olur.

Nefesinizin ritmini değiştirmeye çabalamadan, nefese odaklanıp karında imgesel bir torba veya poşet olduğunu ve soluk alırken poşetin şiştiğini verirken ise indiğini fark etmeye başlamanız diyafram kasıyla tanışmanızın ilk adımıdır.

Bunun yanında kontrollü solunum çalışmalarıyla azalan stres yükü, aşırı yeme ihtiyacını da ortadan kaldırır ve sindirim sisteminin iş yükü azalır. Kontrollü solunum egzersizleri, bedendeki fazla suyun buhar olarak atılımını sağlayarak, ödemi azaltarak, bedenin doğal temizliğine destek sağlar.

Ağızdan alınan yiyeceklerin yemek borusuna geri akışını durdurmaya yardımcı olmak gibi bir görevi daha vardır diyaframın. Bu bağlamda diyafragmatik solunum reflüden korunmak anlamında da harika işler yapar.

Yalnızca besinler değil, üzüntü, sevgi, sevinç, endişe gibi psikolojik duygular da mide ve bağırsaklarda yansımasını bulur. Sadece besinleri değil duygularımızı da sindirmek önemlidir.

Karın bölgesi, bağırsaklarımız duygusal beynimizdir. Duygular karında oluşur ve karında etkileşim başlar. Pek çok kaynak bağırsak kaynaklı hastalık için psikosomatik hastalık terimi kullanılır. Modern tıp bağırsakların insanların ruhsal durumu ile yakın ilişki içerisinde olduğunu gözlemlemiştir.

Diyafram nefesi egzersizlerinin faydaları

  • Diyaframın güçlendirilmesi
  • Omurgadaki ve pelvis deki blokajları çözülmesi ve duruşa katkısı
  • Karın ve göğüs içi organlara mikro masaj etkisi
  • Dolaşıma destek sağlanıp kalbin yükünün azalması
  • Oksijen talebinin azalması
  • Duygusal istikrar, kontrollü tepkiler, etkisel davranış kalıpları
  • Vagus yoluyla parasempatik sinir sistemi aktivasyonu sağlanması
  • Nefes almak için daha az çaba ve enerji kullanılması gibi temel faydalar sağlar.

SESLİ DİYAFRAM NEFESİ EGZERSİZİ

  • Burnunuzdan derin bir nefes alın, nefes verirken HAH, HAH,HAH,HAH diyerek ses çıkarın.
  • Tekrar burnunuzdan derin bir nefes daha alın, nefes verirken bu sefer HOH,HOH,HOH,HOH,  diyerek ses çıkarın.
  • Son kez burnunuzdan derin bir nefes daha alın, bu sefer HEH,HEH,HEH,HEH seslerini çıkararak diyaframınızı hareket ettirebilirsiniz.

Keyifli sofralarda karşıladığınız nice yenilikler dilerim.

Nefesinizin ve yeni yılın tadını çıkarmanız dileğiyle….

Bir yanıt yazın

error: Content is protected !!
×