Temmuz yılın en sıcak ayı olma eğilimindedir ve Pitta’nın şiddetlenmesinin en önemli zamanıdır.

Temmuz ortasına gelindiğinde, sıcaklık dayanılmaz görünebileceğinden ve asla bitmeyeceğinden, aslında daha serin günleri özlüyor olabilirsiniz.

Temmuz artan sıcaklık ile beden için daha fazla ter anlamına gelir, bu da vücutta elektrolitlerin tükenmeye devam edebileceğini bize hatırlatır. Eğer doğru su tüketimine dikkat etmezsek Temmuz ortasına doğru kendimizi kurutulmuş meyve gibi büzülmüş, buruşmuş, kurumuş hissedebilirsiniz ki bu yaz sonrası gelecek Sonbahar için doğru bir ayak izi değildir.

Temmuz, yaz başından yaz sonuna geçişin işaretidir. Bu geçiş, yaz başındaki nem ile işaretlenir, böylece Pitta Kapha’yı ağırlaştıran nemli zaman, yaz sonunda daha kuru, Vata Pitta’yı ağırlaştıran zamana dönüşüyor.

Temmuz ortası civarında, vücudunuzun, yaklaşmakta olan sıcaklık düşüşüne hazırlanmak için aniden vites değiştireceği zaman olacaktır.

Temmuz Yaşam Tarzı

İklimlendirmede süreyi sınırlamaktır. Her ne kadar serin hava bize yazın sıcak günlerinden biraz soluklanma ve hoş bir rahatlama sağlıyormuş gibi gelse de, dezavantajlarını da düşünmemiz gerekir. Vücudunuzun yüksek sıcaklıklarla başa çıkma yeteneğini de tehlikeye atar. Doğal olarak, ne kadar rahatsızlık verici olursa olsun, yazın sıcağı, kışın ise soğuğu deneyimlememiz gerekiyor. Vücudumuz her mevsime göre kendini çok dikkatli bir şekilde kalibre ediyor ve ayarlıyor, bunun için bedenin fabrika ayarları ile oynamamız gerekiyor, ancak unutmayalım klima, biyolojik programımızı bozuyor. Doğada, 20 veya 30 derecelik bir sıcaklık değişimi yaşamamız çok nadirdir, ancak bugün dışarıdaki kavurucu sıcaktan, ofisimize veya arabamıza birden serin, soğuk ortamlara geçebiliyoruz. Bu büyük değişim vücudunuzda ani ve yoğun biyolojik değişikliklere neden olabilir ve vücudunuz buna ayak uydurmak ve uyum sağlamakta zorlanabilir. Bunun etkilerini zayıflayan bağışıklık sisteminden ya da yazın da nereden çıktı dediğimiz soğuk algınlığı yaşarken deneyimleyebiliriz.

Güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçınmak. Güneşte çok fazla kalmak enerji depolarımızı tüketebilir ve cilde zarar verebilir. Uzun süre güneşte kalacaksanız, yeterli su kaynağına sahip olduğunuzdan ve uygun SPF kullandığınızdan emin olun. Gün boyunca hafif ve nefes alabilen giysiler, özellikle de pamuktan yapılmış giysiler giymek de önemlidir. Pamuk, havanın daha serbestçe dolaşmasını sağlayan ve ısının daha katlanılabilir olduğu anlamına gelen doğal bir elyaftır. Fazla kıyafet veya kat giyiyorsanız, bu sürtünmeye, cildin tahriş olmasına veya aşırı ısınmaya neden olabilir; bu da ter döküntüsü olan dikenli ısıya veya sıcak çarpmasına yol açabilir.

Özellikle Pitta tipi veya çok hassas bir cilde sahip olanlar, güneş banyosu yerine ay banyosunu tercih etmeliler. Güneş, bedenimiz için yorucu ve sinir bozucu iken, ay banyosu beden ve zihin için canlandırıcı olabilir. Ay banyosu yapmak için bir battaniye veya çarşafla dışarı çıkmanız yeterlidir; beyaz bir çarşaf ay ışığını daha fazla yansıtacak, uzanıp ay ışığı altında dinleneceksiniz. Yakınınızda park ya da bahçeniz yoksa pencerelerinizi ya da perdelerinizi açarak ay ışığının içeri girmesine izin verebilirsiniz.

Sigara içenler Temmuz ayında içtikleri sigara sayısını azaltmalıdır çünkü sigara Pitta’yı artırır. Bir kişi sigara içmek isterse, Ayurveda literatür nilüfer yaprakları, gül yaprakları, papatya, jatamāmsi, sandal ağacı ve manjishthā içmesi gerektiğini söyler.

Temmuz ayında sıcak nitelikleri sebepli kırmızı şarap, viski, brendi veya rom içmemelidir. Alkol almak istiyorsanız az miktarda bira için; böbrekleri serinletir. Drākshā, Kumārī Āsava (aloe vera şarabı) ve Chandan Āsava (sandal ağacı şarabı) gibi acı Ayurveda şarapları da, eşit miktarda su ile 4 yemek kaşığı gibi ölçülü olarak tüketildiğinde iyidir.

Temmuz’da gece 23.00 veya civarına kadar uyanık kalmak kabul edilebilir. Gece boyunca serin kalmak için yatmadan önce saç derinize ve ayak tabanlarınıza hindistancevizi yağı sürmeyi unutmayın. Yatak çarşaflarınızı korumak için hafif çoraplar ve belki de eski bir şapka giydiğinizden emin olun. Alternatif olarak, ayak tabanlarına hint yağı sürmek de faydalıdır ve yatmadan önce her göze birer damla hint yağı damlatmak, Temmuz ayında yaygın olan göz hassasiyetini hafifletir,  gözleri memnun eder ve yanma hissini serinletir.

Gece yatağın üzerine yasemin çiçekleri veya güller koyabilir ve yastığa birkaç damla sandal ağacı yağı damlatabilirsiniz. Dilerseniz uykuya dalmanıza yardımcı olacak hafif okyanus sesleri veya flüt müziği dinleyebilirsiniz. Temmuz ayında mümkünse sağ tarafınıza dönüp uyuyun, böylece ay nefes döngünüz etkinleşerek sisteminiz soğuyacaktır.

Temmuz Beslenmesi

Temmuz ayında sıcaklık en yüksek seviyede olduğundan, düşük Agni’ye uygun basit karbonhidratlar ve sindirimi kolay yiyeceklerle beslenme planımızı düzenlemeliyiz. Vücuttaki sindirim ateşi de sıcaklığın en yüksek olduğu Temmuz ayında en düşük düzeydedir. ​Kişniş, nar, salatalık ve hindistancevizi gibi serinletici yiyecekler ve soğutuculardan bazılarını bedeni içten serinletmek için kullanmaya Teemuz ayında da devam edebiliriz. Bunlar bedeni kavurucu sıcağın ortasında serin ve rahat tutacaktır.

Temmuz, Ritucharya veya diyet ve yaşam tarzı için çok önemli bir aydır.  15 Temmuz itibarıyla iklim, sıcaklık yönünde işaret eder. 15 Ocak’tan bu yana hava yavaş yavaş ısınıyor, ısınıyor. Sıcaklıkların düşmeye başladığı ve vücudunuzun tam bir değişime ihtiyaç duyduğu 15 Temmuz civarına geldiğimizde, şimdi de düşen sıcaklıklara hazırlanmaya başlamak için yıllık değişimi yapıyoruz. Sıcaklıkların düşüşe geçmeye ve mevsimin dönüşüme girdiği bu döneme kolaylıkla adapte olabilmeniz için Temmuz ayında kendinizi dengede tutmanız çok önemlidir.

Beslenmemizde Temmuz başı biraz daha Haziran diyetine, Temmuz sonu ise Ağustos diyetine daha çok benzeyecektir. Bunun nedeni, Vata sezonunun, kuzeyden ilk soğuk veya kuru havanın geldiği Temmuz ayının son haftasında başlama eğiliminde olmasıdır. Bunu kendiniz de fark edebilirsiniz. Vata bireyleri Temmuz ayının sonunda kendilerini susuz, gazlı ve kabız hissetme eğiliminde olabilirler. Bu nedenle, Vata’yı dengede tutmak için tüm Vata baskın veya dengesizliğine sahip kişilerin Temmuz ayının sonundan Ağustos ayına kadar iyi bir sıvı alımı sağlaması hayati önem taşıyor.

Temmuz ayında bu kadar çok değişim ve geçiş varken, bir adım geri atmak ve gerekirse rahatlamak, elektrolit stoklamak, susuz kalmamak ve Vata’yı sakinleştirmek için elinizden geleni yapmak çok önemlidir. Tüm yaz boyunca hareket halindeyseniz, kamp yapıyorsanız, seyahat ediyorsanız, tatildeyseniz, Temmuz ayı arkanıza yaslanıp açık havada dinlenebileceğiniz, seçtiğiniz kitapları okuyabileceğiniz bir aydır.

Bu geçişi yaşadığınızda ve Temmuz ortasına ulaştığınızda veya Temmuz ayının daha serin ve kuru kısmına ulaştığınız tarih ne olursa olsun, idrar söktürücü etkisi olan tüm yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Haziran ayında uygun olan salatalık ve karpuz gibi besinler Temmuz sonuna doğru bedende kurutma etkisi başlatacaktır, bunun nedeni bu besinlerin her ikisinin de idrar söktürücü etkiye sahip olmasıdır. Bunun yerine bu meyveleri şeftali, üzüm gibi şeylerle değiştirmek doğrudur. Şeftali ve üzüm gibi meyveler Plazma veya Rasa Dhatu’yu besleyecek ve sıvıların yeniden yapılanmasına yardımcı olacak daha tatlı ve daha sulu meyvelerdir.

Çilek ve hindistancevizi gibi tatlı ve sulu meyveler de yaz yorgunluğunu gidermeye ve artan kurulukla mücadele etmeye yardımcı olabilir. Tatlı kavunlar özellikle Temmuz ayında ferahlatıcıdır.

Kivi, papaya, incir ve muz gibi tropik meyveler de aşırı terlemeyle birlikte canlandırıcı tatlı bir tat sağlar.

Temmuz ortasından sonuna kadar, yumuşatıcılar da çok önemlidir ve bunlar jel benzeri bir kıvam oluşturan yiyeceklerdir ve doğal olarak yatıştırıcıdırlar ve Temmuz ayı sonlarında kurumuş dokuları kaplarlar. Yatıştırıcı örnekleri arasında tapyoka, chia tohumları ve bamya bulunur.

Temmuz ayının sonuna doğru, daha kuru ve buruk yiyeceklerden bazılarına karşı bir isteksizlik hissettiğinizi de fark edebilirsiniz. Bu doğal bir içgüdüdür ve bu içgüdüyü takip etmelisiniz. Hava doğal olarak kurumaya başladığından, beslenmemizde, örneğin havanın çok daha nemli olduğu Mayıs sonu, Haziran başında olduğundan daha az büzücü maddeye ihtiyacımız var.

Yaz Bitkileri

Yaz aylarında sindirim daha zayıftır, dolayısıyla agni ve sindirimi uyarmak için ek desteğe ihtiyacınız olabilir. İçlerinde en önemli Sindirim formülü Avipattikar Churna olacaktır. Bu serinletici bir sindirim sağlar. Pitta’yı aşırı ısıtmadan düşük Agni’yi artırır. Sindirimi normalleştirir ve asit seviyelerini dengeler. Ayrıca iltihabı hafifleten tatlı bir sindirim sonrası etkisi vardır. Asit reflüsünün hiperasiditeden kaynaklandığı asit reflü vakalarında da faydalıdır. Avipattikar Churna genellikle yaz boyunca uygundur.

Bir başka anti-inflamatuar ise Shatavari’dir. Shatavari bağırsak iltihabını hafifletir, sindirim sistemindeki kurulukla mücadele eder. Yazdan sonbahara, Pitta’dan Vata mevsimine geçişi kolaylaştırmak için beslediği ve Ojas oluşturduğu için özellikle yaz sonu için uygundur.

Yaz sonu için sakinleştiricilere baktığımızda, yumuşatıcılar mukoza üzerinde rahatlatıcı bir koruyucu film kaplayan veya oluşturan, ağrı ve iltihapları hafifleten şifalı bitkilerdir. Yaz sıcağının yerini sonbaharın kuruluğuna bıraktığı yaz sonlarında dokuları serin ve nemli tutmak için özellikle faydalıdırlar.  Meyan kökü, bu gruba iyi bir örnektir. Meyan kökü tatlı, serinletici ve yatıştırıcıdır; bu da kuru dokuları koruyucu bir şekilde kapladığı ve beslediği anlamına gelir. Sindirim sistemini nemlendirip rahatlatır ve özellikle sıcak ve kuru Vata türlerinde faydalıdır. Meyan kökü ayrıca bir Antiinflamatuardır ve iltihaplı sindirim sistemini rahatlatan yatıştırıcı bir niteliğe sahiptir. Aynı zamanda karaciğeri tonlar ve gözleri rahatlatır. Temmuz sonu ve Ağustos ayına doğru kurak aylarda en uygunudur.

Guduchi karaciğer fonksiyonunu onarır ve kanı arındırır. Aşırı tepki veren bağışıklık sisteminin azaltılmasına yardımcı olur, bunun nedeni gıda alerjisi olabilir, örneğin yaz aylarında daha yaygın olabilen alerjik döküntülere de iyi gelir. Guduchi aynı zamanda hem Pitta hem de Vata için gençleştirici ve besleyici bir toniktir.

Temmuz ayının sonu ve Ağustos ayının başında anti-diüretikler suyun tutulmasına ve hidrasyonun korunmasına yardımcı olacaktır. Mineral tuz bir antidiüretiktir. Tuz suyun tutulmasına neden olur. Bahar mevsiminde veya Kapha’nın baskın olduğu kişilerde tuz dengesizliğe neden olabilir. Ancak yaz sonuna doğru kaybolan elektrolitleri yenilemeye çalışırken, mineral tuz bu temel depoları yeniden inşa etmemize yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

error: Content is protected !!
×